Kan Kaczyński gjenoppstå?

Jarosław Kaczyński (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) har gjort alle meningsmålinger til skamme, og ligger nå kun et hestehode bak Bronisław Komorowski (Platforma Obywatelska, PO) i det polske presidentvalget. Etter at 71 prosent av stemmene er telt, kan den polske tv-kanalen tvn24 melde at Komorovski har en oppslutning på kun 40,7 prosent - fattige 2,7 prosentpoeng foran hovedutfordrer Kaczyński, og for lite til å unngå en ny valgkomgang.

Det ekstraordinære presidentvalget kommer som en følge av at tidligere president Lech Kaczyński døde i en flykrasj utenfor Katynskogen i Russland for to måneder siden. L. Kaczyński var av mange oppfattet som en splittende president som brukte vetoretten flittig for å forhindre statsminister Donald Tusk (PO) i å få igjennom lovendringer. Hans reaksjonære holdninger i forhold til abortspørsmål og homoseksuelles rettigheter; EU-motstanden og hans konfronterende linje overfor storebror Russland, gjorde at mange i både inn- og utland ikke anså hans bortgang som et stort tap for Polens politiske liv.

Nå har hans bror, Jarosław Kaczyński, tatt over fakkelen som PiSs presidentkandidat, og står som eneste utfordrer til fungerende president Bronisław Komorowski når andre valgomgang skal avholdes 4. juni (som leder i det polske underhuset (Sejm) var det Komorowskis konstitusjonelle plikt å ta over presidentembetet da L. Kaczyński døde). J.Kaczyński var statsminister i Polen i en kort periode fra 2006-2007, og med 37,2 prosent av stemmene har han vist at han virkelig kan skape hodebry for Komorowski. Til tross for at det fleste forventer at den tredje seriøse kandidaten, Grzegorz Napieralski, som fikk 13,7 prosent av stemmene, vil gi sin støtte til Komorowskis kandidatur, vil det bli bli en hard kamp om stemmene frem til 4. juli. From selv om Napieralski selv gir sin støtte til Komorowski, er det langt fra sikkert at velgerene hans vil gjøre det. Napieralski representerer det post-kommunistiske Sojusz Lewicy Demokratycznej (SLD), som på mange måter ligger nærmere PiSs nasjonalkonservatisme enn POs liberalisme. Både PiS og PO har sitt utspring i den polske arbeiderbevegelsen Solidaritet, men PiS har gjennom sin støtte til sosiale velferdsordninger og katolisismen, klart å presentere seg som nærmere denne bevegelsen enn det markedsorienterte PO.